Kalguksu nedir ?
Kalguksu, Kore'ye has el yapımı eriştelerle yapılan bir çeşit geleneksel çorbadır.
Kalguksu, Kore'ye has el yapımı eriştelerle yapılan bir çeşit geleneksel çorbadır.
Araştırmalarıma göre Kalguksu içindeki maddelerle çeşitli olabilirmiş. Deniz ürünlü , tavuklu , etli , mantarlı gibi ... Bir çeşit ev yapımı ramene benziyor. İçinde kullanılan malzemeler Türkiye'de bulunan malzemeler olması nedeniyle hepimiz kolayca yapabiliriz.
Kalguksu Yapımı
Malzemeler ( 2-3 kişilik )
Malzemeler ( 2-3 kişilik )
Hamuru İçin
2 su bardağı Un
1 yumurta
Tuz
Çok az Karabiber (isteğe göre koyulmayabilir)
Sebzeleri
1 soğan
2 su bardağı Un
1 yumurta
Tuz
Çok az Karabiber (isteğe göre koyulmayabilir)
Sebzeleri
1 soğan
Küçük 1 Havuç
1 Kabağın çeyreği (1/4)
1 Kabağın çeyreği (1/4)
Yarım patates
Hazırlanışı
Öncelikli Un, yumurta, tuz, karabiberi bir kaba alıyoruz ve kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur olacak kadar su ekleyerek yoğuruyoruz. Hamurumuzu yarım saat dinlendirmek için buz dolabına alıyoruz.
Soğanı julyen ( ay şeklinde, ince olmayacak şekilde) doğruyoruz. Havuç, kabak ve patetesi julyen doğruyoruz ( isteğe göre kalın rendelenebilir.) Doğradığımız malzemeleri içinde su kaynayan tencereye atarak pişirmeye bırakıyoruz.
Bu sırada yarım saat dinlenmiş hamurumuzu dolaptan çıkararak oklavayla incelene kadar (1 cm) açıyoruz. Daha sonra açtığımız hamuru büyüklükleri boyu 10 cm, eni 2 cm - yaklaşık- olan şeritler şeklinde kesiyoruz.Ve ayrı bir tencerede kaynayan suya atıyoruz.Erişteleri (hamur) yumuşamaya başladığında(tam pişmeden) tencereden alarak pişen sebzelerin tenceresine alıyoruz.Yani sebzelerle hamur birlikte iyice pişmeli.İsteğinize göre tuz ekleyebilirsiniz.
Sebzelerde hamurlarda tam piştiğinde kaselere servis ederek yiyebilirsiniz. İsteğe bağlı soya sosuyla servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun! :)
Hazırlanışı
Öncelikli Un, yumurta, tuz, karabiberi bir kaba alıyoruz ve kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur olacak kadar su ekleyerek yoğuruyoruz. Hamurumuzu yarım saat dinlendirmek için buz dolabına alıyoruz.
Soğanı julyen ( ay şeklinde, ince olmayacak şekilde) doğruyoruz. Havuç, kabak ve patetesi julyen doğruyoruz ( isteğe göre kalın rendelenebilir.) Doğradığımız malzemeleri içinde su kaynayan tencereye atarak pişirmeye bırakıyoruz.
Bu sırada yarım saat dinlenmiş hamurumuzu dolaptan çıkararak oklavayla incelene kadar (1 cm) açıyoruz. Daha sonra açtığımız hamuru büyüklükleri boyu 10 cm, eni 2 cm - yaklaşık- olan şeritler şeklinde kesiyoruz.Ve ayrı bir tencerede kaynayan suya atıyoruz.Erişteleri (hamur) yumuşamaya başladığında(tam pişmeden) tencereden alarak pişen sebzelerin tenceresine alıyoruz.Yani sebzelerle hamur birlikte iyice pişmeli.İsteğinize göre tuz ekleyebilirsiniz.
Sebzelerde hamurlarda tam piştiğinde kaselere servis ederek yiyebilirsiniz. İsteğe bağlı soya sosuyla servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun! :)
Yukarıdaki videodun 32. saniyesinden itibaren izleyerek kalguksu hamurunun nasıl ve ne büyüklükte kesildiğini daha iyi anlayabilsiniz.
Anlamadığınız yerleri sorabilirsiniz. Çok kolay, yapımı eğlenceli, doyurucu, besleyici ve orjinal bir kore yemeği bence. Heheh, yorumlarınızı bekliyorum. Umarım yemeği beğenmişsinizdir. :)
hamuru hasladıktan sonra suyu ıcınde mı kalıyor?
YanıtlaSilHamur'u farklı, sebzeleri farklı tencerelerde suda haşlıyoruz. Hamur piştikten sonra hamurların suyunu süzerek, hamurları sebzelerin tenceresine atıyoruz. Yani sebzelerin suyu ile kalıyor. :)
YanıtlaSilBu bloğu nereden açtınız? ayrıca paylaşımlarınızı ve sıcakkanlılığınızı çok seviyorum çok sağolun. O kadar işime yaradı ki... <3
YanıtlaSilGoogle'a sorarsanız nasıl blog açıldığını ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz. :)
YanıtlaSilÇok çok teşekkür ederim, dilerim hep takipte kalırsınız. ^^ <3
lezzetlı oluyor mu pekı tatı hakkında bılgılendırırmısınız sımdıden teşekkürler:)
YanıtlaSilDenemek istiyorum ,çok güzel görünüyor .Paylaşımlarınız çok güzel ve içten :) teşekkürler
YanıtlaSilYerken çok yumuşaktı normal miiiiiiii
YanıtlaSilSasa
SilSalak